Miam, rien de tel que de bons fruits goûteux pour avoir une petite touche sucrée à la fin d'un repas ou pour le goûter! Souhaitant terminer un repas de famille avec un dessert léger et savoureux, j'ai pensé à faire une tarte aux fruits mais avec les fruits crus. En fond de tarte, j'ai souhaité faire une chantilly un peu consistante avec du mascarpone que j'ai légèrement vanillé, je l'ai utilisé pour décorer ma tarte en m'inspirant un peu du design des gâteaux de Christophe Michalak! Un vrai délice!!
Mon astuce: variez les fruits rouges selon vos goûts et la saison (groseille, ...).
Ingrédients:
Mon astuce: variez les fruits rouges selon vos goûts et la saison (groseille, ...).
Ingrédients:
-1 pâte sablée
-250g de fruits rouges (framboises, mûres, myrtilles, fraises)
-150g de mascarpone
-15cl de crème liquide
-3 cuillères à soupe de sucre glace
-1 cuillère à café d'extrait de vanille
-beurre
Préchauffez le four à 180°C.
Chemisez votre moule à tarte, préalablement beurré, avec la pâte sablée puis faites cuire la pâte à blanc jusqu'à ce qu'elle soit bien dorée (10 à 15 minutes). A la sortie du four, laissez refroidir.
Pendant ce temps, battez la crème liquide avec le mascarpone jusqu'à l'obtention d'une chantilly ferme et légère. Tout en continuant de battre, ajoutez le sucre glace et l'extrait de vanille liquide.
Lorsque la pâte à tarte est complètement refroidie, étalez la moitié de la chantilly sur le fond de tarte puis placez vos fruits rouges sur la chantilly mais pas trop serrés. Placez le reste de la chantilly dans une poche à douille puis placez des petites pointes de chantilly entre les fruits. Servez frais.
Yummy, there is nothing better than good juicy fruits to bring some sweetness to the end of a meal or for a snack! Since we had a family meal, I wanted to have a tasty but light dessert, so I thought about making a fruit tart, but with raw fruits. At the bottom of the tart, I wanted to have a Chantilly with mascarpone because it's light, but not as light as regular Chantilly, but I also use it to decorate the tart like the famous baker Christiphe Michalak! A real delight!!
My advice: Choose the red fruits you prefer regarding the season for example.
Ingredients:
-1 shortcrust pastry
-9 oz. of red fruits (raspberry, blueberry, strawberry, blackberry)
-5 oz. of mascarpone
-3/4 cup of liquid cream
-3 tablespoons of powdered sugar
-1 teaspoon of vanilla extract
-butter
Preheat the oven at 350°F.
Line your tart mould, previously buttered, with the shortcrust pastry and cook it until it's golden (10 to 15 minutes). Once it's out of the oven, let it cool.
Meanwhile, beat the liquid cream with the mascarpone until you obtain a light and firm Chantilly. While beating, add the sugar and the vanilla extract.
Once the shortcrust is at room temperature, spread half of the Chantilly on it and put the fruits above, but not too tight. Put the rest of the Chantilly in a pastry bag, and put little points of Chantilly on the tart, between the fruits. Serve fresh.
Yummy, there is nothing better than good juicy fruits to bring some sweetness to the end of a meal or for a snack! Since we had a family meal, I wanted to have a tasty but light dessert, so I thought about making a fruit tart, but with raw fruits. At the bottom of the tart, I wanted to have a Chantilly with mascarpone because it's light, but not as light as regular Chantilly, but I also use it to decorate the tart like the famous baker Christiphe Michalak! A real delight!!
My advice: Choose the red fruits you prefer regarding the season for example.
Ingredients:
-1 shortcrust pastry
-9 oz. of red fruits (raspberry, blueberry, strawberry, blackberry)
-5 oz. of mascarpone
-3/4 cup of liquid cream
-3 tablespoons of powdered sugar
-1 teaspoon of vanilla extract
-butter
Preheat the oven at 350°F.
Line your tart mould, previously buttered, with the shortcrust pastry and cook it until it's golden (10 to 15 minutes). Once it's out of the oven, let it cool.
Meanwhile, beat the liquid cream with the mascarpone until you obtain a light and firm Chantilly. While beating, add the sugar and the vanilla extract.
Once the shortcrust is at room temperature, spread half of the Chantilly on it and put the fruits above, but not too tight. Put the rest of the Chantilly in a pastry bag, and put little points of Chantilly on the tart, between the fruits. Serve fresh.
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