Ayant des restes de courge butternut dans le frigo qui n'attendaient qu'à être dégusté et ayant une folle envie de pizza, je me suis dit que je pourrais peut-être allier les deux!! Et oui, pourquoi ne pas mettre de la courge sur une pizza?!? Après, bien entendu, tout est une question de bien assortir les autres ingrédients avec la courge butternut rôtie, c'est pour cette question que j'ai voulue utiliser du poulet que j'ai légèrement caramélisé avec des oignons mais aussi du fromage de chèvre parfait avec cette courge!!
Pour un peu plus de gourmandise (et parce qu'il m'en restait suite aux fêtes) j'ai aussi ajouté des brisures de truffes noires et là vous avez vraiment une pizza chic et gourmande!
Pour un peu plus de gourmandise (et parce qu'il m'en restait suite aux fêtes) j'ai aussi ajouté des brisures de truffes noires et là vous avez vraiment une pizza chic et gourmande!
Mon astuce: vous pouvez remplacer le brie au chèvre par un autre fromage au lait de chèvre ou de brebis (tome, bûche ou même bleu) puisqu'ils se marient parfaitement avec la courge butternut mais n'en prenez pas un qui soit trop fort sous peine de masquer le goût de la truffe!
Ingrédients (pour 4 personnes):
-1 pâte à pizza (recette ici)
-3 escalopes de poulet
-1/3 courge butternut
-1 oignon
-1 mozzarella spéciale cuisson
-1/2 brie au chèvre coupé en morceaux
-70g de sauce tomates cuisinées
-2 cuillères à café de brisures de truffes noires
-huile d'olive
-1 cuillère à café de sirop d'agave
Préchauffez le four à 200°C.
Coupez la courge butternut en petits dés, placez dans un plat allant au four. Arrosez d'une cuillère à soupe d'huile d'olive et d'une pincée de sel. Enfournez pour environ 15 minutes en mélangeant à mi-cuisson afin que la courge soit bien rôtie.
Pendant ce temps, émincez l'oignon et faites le revenir dans une poêle avec un peu d'huile d'olive. Coupez le poulet en dés puis ajoutez-le à la poêle. Faites dorer puis en fin de cuisson, ajoutez le sirop d'agave pour faire légèrement caraméliser. Laissez tiédir.
Remontez la température du four à 220°C.
Étalez la pâte à pizza, étalez-y la sauce tomate et surmontez de mozzarella. Répartissez le poulet et l'oignon. Ajoutez les dés de butternut rôtis et les morceaux de brie au chèvre. Enfournez pour 10 à 15 minutes jusqu'à ce que la pâte soit bien cuite. A la sortie du four, répartissez les brisures de truffes et servez aussitôt.
Since I had some butternut leftovers in the fridge, ready to be eaten, and since I had a pizza craving, I thought that it could be a good idea to have both... Yes, why not having butternut squash on a pizza??
Since I had some butternut leftovers in the fridge, ready to be eaten, and since I had a pizza craving, I thought that it could be a good idea to have both... Yes, why not having butternut squash on a pizza??
Of course, the main problem was to have ingredients that
would suit perfectly the taste of the roasted butternut, that's why I
have decided to use some lightly caramelized chicken and onion, but also
some goat cheese.
To be greedier (and since I had some left from Christmas), I added some black truffle for a chic and yummy pizza!
My advice: you can replace the goat cheese brie by another cheese with goat or sheep milk since it goes perfectly with the squash, but don't take a really strong cheese because it might cover the taste of the truffle!
Ingredients (for 4 persons):
-1 pizza dough (recipe here)
-3 chicken breasts
-1/3 butternut squash
-1 onion
-1 mozzarella
-1/2 goat cheese brie cut in pieces
-2,5 oz. of tomato sauce
-2 teaspoons of black truffle purée
-olive oil
-1 tablespoon of agave syrup
Preheat the oven at 392°F.
Cut the butternut squash in small dice, put it in an oven dish. Sprinkle with a little bit of olive oil and a pinch of salt. Cook for 15 minutes, stirring mid-cooking, the squash must be roasted.
Meanwhile, mince the onion and cook it in a frying pan with olive oil. Cut the chicken in dices and add it to the frying pan. Brown at the end of the cooking, add the agave syrup, so it will caramelize. Let it cool.
Heat the oven at 430°F.
Spread the pizza dough, spread the tomato sauce and top with slices of mozzarella. Share the chicken and onion on the pizza. Add the dices of butternut squash and the pieces of cheese. Cook for 10 to 15 minutes until the dough is well cooked. Once it's out of the oven, share the truffle purée and serve immediately.
To be greedier (and since I had some left from Christmas), I added some black truffle for a chic and yummy pizza!
My advice: you can replace the goat cheese brie by another cheese with goat or sheep milk since it goes perfectly with the squash, but don't take a really strong cheese because it might cover the taste of the truffle!
Ingredients (for 4 persons):
-1 pizza dough (recipe here)
-3 chicken breasts
-1/3 butternut squash
-1 onion
-1 mozzarella
-1/2 goat cheese brie cut in pieces
-2,5 oz. of tomato sauce
-2 teaspoons of black truffle purée
-olive oil
-1 tablespoon of agave syrup
Preheat the oven at 392°F.
Cut the butternut squash in small dice, put it in an oven dish. Sprinkle with a little bit of olive oil and a pinch of salt. Cook for 15 minutes, stirring mid-cooking, the squash must be roasted.
Meanwhile, mince the onion and cook it in a frying pan with olive oil. Cut the chicken in dices and add it to the frying pan. Brown at the end of the cooking, add the agave syrup, so it will caramelize. Let it cool.
Heat the oven at 430°F.
Spread the pizza dough, spread the tomato sauce and top with slices of mozzarella. Share the chicken and onion on the pizza. Add the dices of butternut squash and the pieces of cheese. Cook for 10 to 15 minutes until the dough is well cooked. Once it's out of the oven, share the truffle purée and serve immediately.
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