L'autre jour, allez savoir pourquoi mais j'avais une folle envie de tiramisu, il faut dire cela faisait longtemps que je n'en avais pas mangé alors que j'adore ce dessert!! Mais avec ce temps hivernal, j'avais aussi envie de mettre un peu de soleil dans nos assiettes alors je suis partie sur l'idée de faire un tiramisu aux fruits exotiques et notamment le kiwi et le fruit de la passion. J’avais envie de changer des recettes qui ont plutôt tendance à associer la mangue au fruit de la passion en partant sur le kiwi si délicieux et vitaminé!
Le spéculoos allant parfaitement aussi bien avec le kiwi, qu'avec le fruit de la passion, le choix ne fut pas cornélien. J'ai donc laissé les fruits mariner un peu dans du sucre afin qu'ils rendent le maximum de jus possible afin de pouvoir l'utiliser pour imbiber les spéculoos.
Un petit délice que nous avons dévoré goulument, même notre fille de 15 mois a quasiment mangé une portion d'adulte!
Mon astuce: ne prenez pas de kiwi trop mûrs sinon vous allez perdre en acidité, d'autant que cette acidité est quelque peu atténué avec le sucre qui leur permet de rendre leur jus.
Ingrédients (pour 4 personnes):
Le spéculoos allant parfaitement aussi bien avec le kiwi, qu'avec le fruit de la passion, le choix ne fut pas cornélien. J'ai donc laissé les fruits mariner un peu dans du sucre afin qu'ils rendent le maximum de jus possible afin de pouvoir l'utiliser pour imbiber les spéculoos.
Un petit délice que nous avons dévoré goulument, même notre fille de 15 mois a quasiment mangé une portion d'adulte!
Mon astuce: ne prenez pas de kiwi trop mûrs sinon vous allez perdre en acidité, d'autant que cette acidité est quelque peu atténué avec le sucre qui leur permet de rendre leur jus.
Ingrédients (pour 4 personnes):
-250g de mascarpone
-2 œufs
-60g de sucre + 2 cuillères à soupe
-10 spéculoos
-4 kiwis
-4 fruits de la passion
Préparez les fruits en épluchant et coupant les kiwis en petits morceaux. Placez dans un saladier et ajoutez-y la pulpe des fruits de la passion et les 2 cuillères à soupe de sucre. Réservez pendant au moins 20 minutes.
Émiettez grossièrement les spéculoos et placez-les dans les contenants prévus pour servir les tiramisu. Répartissez le jus extrait des fruits sur les spéculoos.
Pendant ce temps, séparez les blancs des jaunes. Battez les jaunes avec le sucre jusqu'à ce qu'ils blanchissent. Ajoutez-y le mascarpone et battez jusqu'à suppression des grumeaux. Battez les blancs en neige bien ferme puis incorporez-les délicatement au mélange précédent.
Dressez le tiramisu en surmontant les spéculoos du mélange à base de mascarpone puis les fruits, puis à nouveau le mélange mascarpone et enfin un peu de fruits.
Réservez au moins 4 heures au réfrigérateur avant dégustation.
I don't know why, but the other day, I had a terrible tiramisu craving, I guess it's because I didn't have one in a long time even though I love this dessert!! But with this cold weather, I also wanted to put a little bit of sunshine on our plates, so I thought it would be nice to make this tiramisu with exotic fruits like kiwi and passion fruit. I wanted to change from the classic passion fruit and mango blend, because I love kiwis and all their vitamins!
Since gingersnap goes perfectly with both passion fruits and kiwis, it was normal for me to use them in my tiramisu. I chose to let the fruits marinate in a little bit of sugar, to have as much juice as possible to soak the gingersnaps.
A delicious and sweet treat that we all ate with delight, especially our 15 month old daughter who almost ate an adult portion!
My advice: don't take your kiwis too ripe because it won't be acid enough, especially since when you will add the sugar, the kiwi will lose part of their acidity.
Ingredients (for 4 persons):
-9 oz. of mascarpone
-2 eggs
-1/3 cup of sugar + 2 tablespoons
-10 gingersnaps cookies
-4 kiwis
-4 passion fruits
Prepare the fruits by peeling and cutting the kiwis into dices. Put them in a bowl, and add the pulp of the passion fruits and 2 tablespoons of sugar. Put aside for 20 minutes.
Crumble the ginger snaps (not just small crumbs) and put them in your tiramisu containers. Share the juice from the fruits on the gingersnaps.
Meanwhile, seperate the egg whites from the yolks. Beat the yolks with the sugar until it whittens. Add the mascarpone and whisk until there are no lumps left. Beat the egg whites until still and incorporate them delicately to the previous batter.
Form the tiramisu by putting a layer of the mascarpone blend on the gingersnaps, then a layer of fruits, another layer of mascarpone and finish with a little bit of fruits.
Put aside in the fridge for at least 4 hours before you serve.
I don't know why, but the other day, I had a terrible tiramisu craving, I guess it's because I didn't have one in a long time even though I love this dessert!! But with this cold weather, I also wanted to put a little bit of sunshine on our plates, so I thought it would be nice to make this tiramisu with exotic fruits like kiwi and passion fruit. I wanted to change from the classic passion fruit and mango blend, because I love kiwis and all their vitamins!
Since gingersnap goes perfectly with both passion fruits and kiwis, it was normal for me to use them in my tiramisu. I chose to let the fruits marinate in a little bit of sugar, to have as much juice as possible to soak the gingersnaps.
A delicious and sweet treat that we all ate with delight, especially our 15 month old daughter who almost ate an adult portion!
My advice: don't take your kiwis too ripe because it won't be acid enough, especially since when you will add the sugar, the kiwi will lose part of their acidity.
Ingredients (for 4 persons):
-9 oz. of mascarpone
-2 eggs
-1/3 cup of sugar + 2 tablespoons
-10 gingersnaps cookies
-4 kiwis
-4 passion fruits
Prepare the fruits by peeling and cutting the kiwis into dices. Put them in a bowl, and add the pulp of the passion fruits and 2 tablespoons of sugar. Put aside for 20 minutes.
Crumble the ginger snaps (not just small crumbs) and put them in your tiramisu containers. Share the juice from the fruits on the gingersnaps.
Meanwhile, seperate the egg whites from the yolks. Beat the yolks with the sugar until it whittens. Add the mascarpone and whisk until there are no lumps left. Beat the egg whites until still and incorporate them delicately to the previous batter.
Form the tiramisu by putting a layer of the mascarpone blend on the gingersnaps, then a layer of fruits, another layer of mascarpone and finish with a little bit of fruits.
Put aside in the fridge for at least 4 hours before you serve.
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