Cela fait un petit moment que je souhaitais faire des empanandas car j'adore vraiment la cuisine sud-Américaine qui utilise des produits pleins de saveurs et de bonnes épices! Ces petits chaussons farcis à la viande et aux légumes sont tout simplement délicieux et savoureux! Ici, j'ai décidé de les farcir au poulet, au chorizo (pour le piquant), aux légumes (poivrons, olives, tomates, oignons) et au cheddar pour plus de moelleux, mais bien sûr vous pouvez les décliner à l'infini! Je les ai également accompagnés d'une sauce crémeuse à l'avocat, huuum c'est si bon!!
Pour la pâte:
-500g de farine
-10cl de lait
-80g de beurre fondu
-1 jaune d’œuf
-1 pincée de bicarbonate
-1 pincée de sel fin
Pour la farce:
-2 blancs de poulet
-100g de cheddar râpé
-1 petit poivron jaune
-10 tranches fines de chorizo
-1 dizaine de tomates cerises
-1 dizaine d'olives noires
-1 oignon
-3 cuillères à soupe de persil plat
-huile d'olive
-sel, poivre
Pour la crème:
-2 avocats
-3 cuillères à soupe de crème liquide
-2 cuillères à soupe de jus de citron vert
-sel, poivre
Préparez la pâte en versant la farine, le bicarbonate et le sel dans un saladier. Creusez un puits et ajoutez-y le beurre fondu et le lait. Mélangez à la main ou au robot avec les fouets à pétrir. Si la pâte est trop sèche, ajoutez progressivement un petit filet d'eau chaude jusqu'à l'obtention d'une pâte homogène et non collante. Laissez-la reposer pendant 30 minutes.
Préparez la farce en éminçant finement l'oignon. Faites le dorer dans une poêle avec un peu d'huile d'olive, il doit être tendre. Pendant ce temps, coupez le poulet et le poivron en petits dés et ajoutez-les à la poêle. Coupez en petits morceaux le chorizo, les olives noires, les tomates cerises et le persil et ajoutez-les à la poêle lorsque le poulet commence à bien cuire. Salez et poivrez et laissez mijoter une bonne dizaine de minutes. A la fin de la cuisson, versez le cheddar râpé, mélangez puis retirez du feu. Laissez revenir à température ambiante.
Préchauffez le four à 200°C.
Roulez la pâte à empanadas finement puis découpez des cercles à l'emporte-pièce, farcissez-les avec 1 belle cuillère à café de farce. Refermez hermétiquement chaque empanada comme des chaussons. Placez sur une plaque allant au four puis dorez chaque empanada avec le jaune d'oeuf additionné d'un peu d'eau. Enfournez pour 10 à 15 minutes, selon votre four, jusqu'à ce que les empanadas soient bien dorés.
Pendant la cuisson, épluchez puis mixez la chair des avocats. Ajoutez-y la crème liquide et le jus de citron vert. Mixez jusqu'à l'obtention d'un mélange crémeux. Salez et poivrez.
It's been a while now, since I wanted to try making empanadas because I love Southern-American cuisine, so tasty and full of flavour! These delicious empanadas can be stuffed with meat, vegetables or cheese. Here, I stuffed the empanadas with chicken, chorizo, vegetables (pepper, tomatoes, onions and olives) and some cheddar, so soft and tender. To go with them, I have made a delicious creamy sauce with avocado, so yummy!
My advice: these empanadas can be fried instead of cooked in the oven.
Ingredients (for about 30 empanadas):
For the dough:
-4 cups of flour
-1/2 cup of milk
-1/3 cup of melted butter
-1 egg yolk
-1 pinch of baking soda
-1 pinch of salt
For the stuffing:
-2 chicken breasts
-3,5 oz. of grated cheddar
-1 small yellow pepper
-10 thin slices of chorizo
-10 cherry tomatoes
-10 black olives
-1 onion
-3 tablespoon of fresh parsley
-olive oil
-salt, pepper
For the cream:
-2 avocados
-3 tablespoons of liquid cream
-2 tablespoons of lime juice
-salt, pepper
Prepare the dough by putting the flour, the baking soda and the salt in a mixing bowl. Form a hole and add the melted butter and milk. Knead by hand or with a robot. If the dough is too dry, add progressively a little bit of warm water until you obtain a homogeneous and non-sticky dough. Let it rest at least 30 minutes.
Prepare the stuffing by cutting thinly the onion. Brown it in a frying pan with olive oil. The onion must be tender. Meanwhile, cut the chicken and the yellow pepper into small dices and add them to the fryingpan. Cut into small pieces the chorizo, the black olives, the cherry tomatoes and the parsley and add them to the fryingpan once the chicken is cooked. Season with salt and pepper and let it simmer for about 10 minutes. After 10 minutes, stir in the cheddar and remove from the heat. Let it cool.
Preheat the oven at 390°.
Roll the empanada dough thinly and cut rounds in the dough, add one teaspoon of stuffing on the dough. Close hermetically each empanadas. Put on a baking tray and brush with egg yolk and water. Cook for 10 to 15 minutes, depending on your oven, until the empanadas are golden.
Meanwhile, peel and mix both avocados. Add liquid cream and lime juice. Mix until you obtain a smooth and creamy sauce. Season with salt and pepper.
It's been a while now, since I wanted to try making empanadas because I love Southern-American cuisine, so tasty and full of flavour! These delicious empanadas can be stuffed with meat, vegetables or cheese. Here, I stuffed the empanadas with chicken, chorizo, vegetables (pepper, tomatoes, onions and olives) and some cheddar, so soft and tender. To go with them, I have made a delicious creamy sauce with avocado, so yummy!
My advice: these empanadas can be fried instead of cooked in the oven.
Ingredients (for about 30 empanadas):
For the dough:
-4 cups of flour
-1/2 cup of milk
-1/3 cup of melted butter
-1 egg yolk
-1 pinch of baking soda
-1 pinch of salt
For the stuffing:
-2 chicken breasts
-3,5 oz. of grated cheddar
-1 small yellow pepper
-10 thin slices of chorizo
-10 cherry tomatoes
-10 black olives
-1 onion
-3 tablespoon of fresh parsley
-olive oil
-salt, pepper
For the cream:
-2 avocados
-3 tablespoons of liquid cream
-2 tablespoons of lime juice
-salt, pepper
Prepare the dough by putting the flour, the baking soda and the salt in a mixing bowl. Form a hole and add the melted butter and milk. Knead by hand or with a robot. If the dough is too dry, add progressively a little bit of warm water until you obtain a homogeneous and non-sticky dough. Let it rest at least 30 minutes.
Prepare the stuffing by cutting thinly the onion. Brown it in a frying pan with olive oil. The onion must be tender. Meanwhile, cut the chicken and the yellow pepper into small dices and add them to the fryingpan. Cut into small pieces the chorizo, the black olives, the cherry tomatoes and the parsley and add them to the fryingpan once the chicken is cooked. Season with salt and pepper and let it simmer for about 10 minutes. After 10 minutes, stir in the cheddar and remove from the heat. Let it cool.
Preheat the oven at 390°.
Roll the empanada dough thinly and cut rounds in the dough, add one teaspoon of stuffing on the dough. Close hermetically each empanadas. Put on a baking tray and brush with egg yolk and water. Cook for 10 to 15 minutes, depending on your oven, until the empanadas are golden.
Meanwhile, peel and mix both avocados. Add liquid cream and lime juice. Mix until you obtain a smooth and creamy sauce. Season with salt and pepper.
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