En France, le "Shrimp & grits" est un plat quasiment inconnu et c'est bien dommage!! Ce plat typique du sud des USA (la Caroline du Sud pour être encore plus exacte) est aujourd'hui un mets raffiné et chaque chef à sa propre version de la recette et il y a même une compétition tous les ans à Charleston! Pourtant ce plat était à l'origine un plat consommé par les pêcheurs au petit déjeuner avant de partir en mer, à l'époque il était préparé avec du lait. Mais avec le temps, la recette est devenue un incontournable de la gastronomie sudiste et lorsque vous l'aurez testé, vous ne pourrez qu'être enchanté par ce plat!
Le gruau de maïs (ou polenta) est riche et goûteux grâce au cheddar et le mélange à base de crevettes et bacon est tout simplement sublime grâce à son assaisonnement... Un petit délice qui a tout de la confort food!!
Mon astuce: utiliser les tiges des oignons nouveaux si elles sont belles, vous aurez encore plus de saveur!
Ingrédients (pour 4 à 6 personnes):
Le gruau de maïs (ou polenta) est riche et goûteux grâce au cheddar et le mélange à base de crevettes et bacon est tout simplement sublime grâce à son assaisonnement... Un petit délice qui a tout de la confort food!!
Mon astuce: utiliser les tiges des oignons nouveaux si elles sont belles, vous aurez encore plus de saveur!
Ingrédients (pour 4 à 6 personnes):
-1L d'eau
-500g de crevettes
-200g de gruau de maïs (ou polenta)
-200g de cheddar râpé
-5 oignons nouveaux
-6 tranches de bacon version US
-40g de beurre
-2 cuillères à soupe de jus de citron
-2 cuillères à soupe de persil émincé
-1 gousse d'ail
-sel, poivre
Portez l'eau préalablement salée à ébullition. Plongez le gruau pour environ 20 à 25 minutes en mélangeant fréquemment, jusqu'à toute l'eau soit absorbée, la texture doit être celle de la polenta classique. Retirez du feu puis ajoutez-y le beurre et le fromage, mélangez bien. Si vous n'avez pas trouvé de gruau et que vous n'avez que de la polenta, suivez les indications de l'emballage puis à la fin de la cuisson ajoutez le beurre et le fromage.
Émincez finement l'ail et les oignons nouveaux.
Faites colorer le bacon dans une poêle, réservez puis coupez en lamelles. Conservez le gras et faites y cuire les crevettes préalablement épluchées, jusqu'à ce qu'elles rosissent. Ajoutez-y le jus de citron, le persil émincez, les oignons nouveaux, l'ail et le bacon. Faites sauter environ 5 minutes.
Dressez les assiettes en disposant le gruau de maïs puis en surmontant du mélange à base de crevettes. Servez bien chaud.
Here in France, Shrimp & grits is an unfamiliar dish, and that's a pity! This typical Southern dish (from South Carolina to be exact) is a fine dish that is cooked by many well-known chefs in their own way, and there is also a competition every year in Charleston! At first, it was a fisherman's breakfast cooked with milk, before going to the sea. But with time, it became a gourmet dish and once you will try it you will be in love!
The grits are rich and tasty thanks to the cheddar, and the shrimp and bacon mix is wonderful thanks to the seasoning... That's what I call comfort food...
My advice: use the stalks of the spring onions if you can, that will bring even more taste to the preparation!
Ingredients (for 4 to 6 persons):
-1 liter of water
-18 oz. of shrimps
-7 oz. of grits (or polenta if you can't find some)
-7 oz. of gratted cheddar
-5 spring onions
-6 slices of bacon
-1,5 oz. of butter
-2 tablespoons of lemon juice
-2 tablespoons of minced parsley
-1 garlic clove
-salt, pepper
Bring salted water to a boil. Pour the grits and cook for about 20 to 25 minutes, and stir frequently until all the water has been absorbed. Remove from the heat, and stir in the butter and cheese. If you don't have grits, but only polenta, follow the steps on the box before you add the butter and the cheddar.
Mince thinly the garlic and the spring onions.
Color the bacon in a pan, put aside and cut into thin slices. Keep the fat and then cook the shrimps until they start to be pink. Add the lemon juice, the minced parsley, the spring onions, the garlic and the bacon. Cook on a medium heat for about 5 minutes.
Set the plates by starting with the grits and top with the shrimp mix. Serve hot.
Here in France, Shrimp & grits is an unfamiliar dish, and that's a pity! This typical Southern dish (from South Carolina to be exact) is a fine dish that is cooked by many well-known chefs in their own way, and there is also a competition every year in Charleston! At first, it was a fisherman's breakfast cooked with milk, before going to the sea. But with time, it became a gourmet dish and once you will try it you will be in love!
The grits are rich and tasty thanks to the cheddar, and the shrimp and bacon mix is wonderful thanks to the seasoning... That's what I call comfort food...
My advice: use the stalks of the spring onions if you can, that will bring even more taste to the preparation!
Ingredients (for 4 to 6 persons):
-1 liter of water
-18 oz. of shrimps
-7 oz. of grits (or polenta if you can't find some)
-7 oz. of gratted cheddar
-5 spring onions
-6 slices of bacon
-1,5 oz. of butter
-2 tablespoons of lemon juice
-2 tablespoons of minced parsley
-1 garlic clove
-salt, pepper
Bring salted water to a boil. Pour the grits and cook for about 20 to 25 minutes, and stir frequently until all the water has been absorbed. Remove from the heat, and stir in the butter and cheese. If you don't have grits, but only polenta, follow the steps on the box before you add the butter and the cheddar.
Mince thinly the garlic and the spring onions.
Color the bacon in a pan, put aside and cut into thin slices. Keep the fat and then cook the shrimps until they start to be pink. Add the lemon juice, the minced parsley, the spring onions, the garlic and the bacon. Cook on a medium heat for about 5 minutes.
Set the plates by starting with the grits and top with the shrimp mix. Serve hot.
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